چگونه به ربوبیت پروردگار اعتماد کنیم؟
پاسخ:
نبی اکرم «صلی الله علیه و آله و سلم» میفرمایند:
«یا عبادالله، أنتم کالمرضی، و الله ربّ العالمین کالطّبیب. فَصلاحُ المَرضی فیما یعلمُهُ الطبیب و یدبرهُ، لا فیما یشتهیهِ المریض و یقترهُ، ألا فسلّموا لله أمرَه، تکونوا مِن الفائزین»؛ ای بندگان خداوند، شما مانند بیمارانید و ربّ العالمین مانند طبیب. صلاح بیمار در آن چیزی است که طبیب میداند و تجویز میکند، نه در چیزی که مریض درخواست میکند. آگاه باشید که تسلیم امر خدا باشید باشد تا از رستگاران باشید.
اگر کسی همین یک روایت پیامبر «صلی الله علیه و آله و سلم» را قلباً باور کند، چنان قدرتی در او حاصل میگردد که به راحتی در انجام تک تک دستورات خداوند موفق شده و امراض اخلاقیاش را به آسانی ترک خواهد کرد.
استفاده از لغت ربّ العالمین در این روایت نیز، درست مانند استفاده از کلمهی «رب» در آیهی قبل، نشانهی اعتماد به ربوبیت و تدبیرِ تنها مربّی عالمیان است. ربوبیّتی که هرگز در آن «چرایی» راه ندارد.
تمام انسانها همواره برای انجام امورات گوناگون، به نظر و علم متخصصین همان امر، اعتماد نموده و دستورات آنها را بیچون و چرا اجرا میکنند. اما برای اطاعت از ربّی که بینهایت عالمتر، قدرتمندتر و متخصصتر از مخلوقاتش است، دائماً چون و چرا مینمایند.
پیامبر اکرم «صلی الله علیه و آله و سلم» در این روایت از ما میخواهد تا حداقل همان اندازه که به پزشک خود اعتماد میکنیم، به خداوند نیز اعتماد نماییم... تمام درگیریهای انسان با خداوند، به خاطر آرزوهایی که برآورده نشده، توسلاتی که ظاهراً نتیجه نداده و ... نشانهی عدم اعتماد انسان به ربوبیت پروردگارش میباشد و این عدم اعتماد، همان شرک به پروردگار میباشد.
باید بیاموزیم تا به پروردگارمان، بیشتر از اسباب و علل طبیعی اعتماد داشته باشیم. او تنها قدرتِ عالم است و همهی امور تحت فرمان اویند. تمرین کنیم تا حقیقتاً جز او را نپرستیم و جز از او یاری نجوییم...